Je zdravé vařit v nerezových hrncích?
Nerezová ocel je netoxický materiál, který nereaguje s potravinami. Vaření v nich je proto bezpečné a neuvolňují se z nich do potravin žádné škodlivé látky. Má také vliv na zachování výživové hodnoty produktů, takže pokrmy jsou chutné a velmi zdravé.
Jaké nádobí z nerezové oceli si mám vybrat?
Kvalitní nerezové nádobí je v mnoha domácnostech skutečnou nezbytností, protože má velmi dobrý poměr ceny a kvality. Abychom si byli jisti, že nádobí je pro nás plně funkční, vyplatí se při nákupu věnovat pozornost následujícím skutečnostem:
- typu oceli použité při jejich výrobě. Nejlepší jsou výrobky z oceli 18/10 nebo 18/8,které jsou odolné proti korozi a zachovávají sisvůj lesk po velmi dlouhou dobu.
- Vsaďme na výrobky vyrobené robustním způsobem. Hrnce z nerezové oceli se silným dnem se zahřívají pomaleji, ale ohřívají jídlo rovnoměrně, což umožňuje efektivní vaření.
- Věnujte pozornost tomu, pro jaký typ sporáku je nádobí určeno. Nerezové nádobí pro indukci má speciální magnetické dno, které příslušný vařič "přečte", čímž umožní ohřev dna. V současné době jsou nabízeny i univerzální výrobky, které jsou vhodné i pro plynové nebo sklokeramické sporáky.
- Nádobí, které vybíráme, by mělo mít pevné, tvarované rukojeti, nejlépe takové, které se nezahřívají, což výrazně usnadní jejich sejmutí z vařiče.
- Nezbytnou součástí každého ocelového hrnce jsou poklice, které jsou při dušení nezbytným prvkem. Musí dobře přiléhat co do průměru, ale také být vyrobeny ze žáruvzdorného skla.
- Spolehněme se na výrobky, které nám umožní přípravu pokrmů. Oblíbte si hotové sady o objemu 2 až 6-7 litrů na dušené maso, těstoviny nebo vývar.
Lze potraviny uchovávat v nerezových hrncích?
Hrnce z nerezové oceli se vyznačují řadou vlastností, které přispívají k jejich odolnosti, ale také funkčnosti. Při styku s potravinami nekorodují a nevytváří se na nich patina (jako je tomu například u předmětů z mědi), takže se nemění chuť skladovaných potravin. To je mimořádně důležitý tip pro ty, kdo vaří polévky nebo pokrmy z jednoho hrnce - po vychladnutí jídla lze hrnec uložit do lednice bez obav, že by ztratil své aroma a chuť.
Jak vyčistit vnější část hrnců z nerezové oceli?
Nezřídka se stává, že se vnější strana hrnce připálí v důsledku používání na plynovém sporáku nebo v důsledku postříkání například pánví nebo jiným hrncem. Jak se pak takový hrnec čistí? Existuje několik účinných způsobů, jak se zbavit odolných nečistot:
- Nejběžnějším z nich je použití prostředku na mytí nádobí a vody. Takový ocelový hrnec namočte a vydrhněte houbičkou s tekutinou a poté jej opláchněte pod tekoucí vodou.
- Pokud je nečistota mnohem větší, můžeme smíchat půl šálku octa a půl šálku vody (u větších hrnců poměr zvýšíme) a hrnec do roztoku ponořit asi na 30 minut. Jemně otřete houbičkou a umyjte nádobu pod tekoucí vodou.
- Případně smíchejte lžičku jedlé sody se třemi lžícemi vody a tímto roztokem nádobí vydrhněte, poté jej opláchněte v čisté vodě.
Lze nerezové hrnce mýt v myčce nádobí?
Nerezové nádobí lze mýt v myčce nádobí, samozřejmě za předpokladu, že z vnitřku odstraníte větší kusy jídla, které by mohly ucpat filtry v myčce. Doporučujeme také zvolit vhodné mycí prostředky, například tablety, které nádobí účinně vyčistí, aniž by poškodily jeho jemný povrch. A nezapomeňte je po vyjmutí z myčky důkladně osušit, aby vám sloužilo v nezměněném stavu po mnoho let.
Podívejte se na další dostupné výrobky:
- Hrnce
- Džbány