Kuchyňské nože - na co se zaměřit při jejich výběru?
Kuchyňské nože jsou základním nástrojem pro práci a činnost v kuchyni. Kdybyste se zeptali mistra kuchaře nebo šéfkuchaře v dobré restauraci na důležitost a podstatu toho, že máte dobrou sadu nožů, jistě by vám potvrdil, že bez správně zvolených nožů se vaření neobejde. Zajímá vás nyní, jak vybrat ty nejvhodnější, které vám budou sloužit po mnoho let?Při výběru kuchyňských nožů věnujte pozornost následujícím aspektům:
- tvrdost čepele nože - čím vyšší, tím lepší. Jejich tvrdost nechť je alespoň 50 HTC;
- ostrost čepele - dostatečná pro snadné krájení a sekání;
- materiál konstrukce - asi nejlepší jsou kuchyňské kované nože z nerezové oceli, označení 18/10;
- rukojeť - dobře tvarovaná, protiskluzová, dokonale padne do ruky uživatele,
- výborné vyvážení nože - držíme-li nůž v ruce zleva, jsme schopni to posoudit i amatérsky;
- výrobce nožů - stojí za to posoudit, zda se jedná o značku s dlouhou tradicí v jejich výrobě;
- typ a účel nože - jeho funkčnost a zamýšlené použití.
Jaké typy kuchyňských nožů se vyplatí mít ve vlastní kuchyni?
Pokud jde o kuchyňské nože podle účelu, stojí za zmínku, že každá dobře vybavená kuchyně by měla mít sadu nožů i jídelních nožů.
Především jezde tzv. kuchařský nůž, nejuniverzálnější a nejzákladnější nůž, který se používá k mnoha úkonům v kuchyni. Dalším nožem, který stojí za zmínku, je nůž na chléb se zoubkovaným ostřím. Ten by nám měl umožnit efektivně zpracovat i tu nejkřupavější kůrku chleba. Dalším nezbytným kuchyňským nožem je nůž na maso, tedy nůž na drůbež, nůž na kuře nebo nůž na hovězí maso. Je dlouhý a s úzkou čepelí. Naproti tomu nůž, který se podobá menší verzi kuchařského nože, je nůž na zeleninu, rovněž klíčový v kuchyňském prostoru. A nezapomeňme na nůž na filetování ryb, který je při této činnosti nepostradatelný.
V kuchyni nesmí chybět ani kvalitní brousek na nože, aby byly nože trvale ostré.
Sada jídelních nožů, kuchyňské nože ve stojanu - jako nápad na dárek pro blízké.
Díky své eleganci a šikovnosti a zároveň praktičnosti mohou být ideálním nápadem na dárek k narozeninám, výročí, jubileu nebo zejména na kolaudaci. Vyberte si ty s klasickými liniemi, které se vyznačují elegantní jednoduchostí a hodí se k jakémukoli nádobí. Klíčová je zde samozřejmě kvalita nerezové oceli. Znovu připomínám označení 18/10 pro kvalitu oceli. To znamená, že v oceli je 18 % oceli a 10 % niklu. Díky tomu mají nože antikorozní vlastnosti, jasnou barvu a dlouho se lesknou. Vyplatí se také vybírat nože - příbory, které lze mýt v myčce nádobí.
Nezřídka se sady kuchyňských nožů prodávají s nádobou nebo stojanem na ně. Jedná se o skvělou vychytávku.
V našem obchodě najdete také: Nádobí, Kuchyňské doplňky, Jídelní soupravy, Pánve, Kuchyňské potřeby.
Na našem blogu naleznete mimo jiné: