Příbory - bez nich by kulinářství a gastronomie nefungovaly tak, jak by měly.
Příbor je nástrojem pro ochutnávání výsledků kulinářských "show-off", pro vychutnávání specialit a delikates. Je také nezbytným každodenním doplňkem domácnosti. Příborů není v kuchyni nikdy dost. Do značné míry - empiricky prokázáno - konzumujeme také očima a samozřejmě všemi ostatními smysly. Proto stojí za to, aby příbory byly dokonale vyvážené, praktické na používání, pohodlné na držení v rukou, dokonale sladěné co do velikosti, tloušťky a jejich hmotnosti. Pak bude jídlo přinášet mnoho radosti nám i našim hostům.
Co bychom měli zohlednit při výběru příborů, které jsou zároveň ideálním nápadem na dárek?
Sada příborů je častým nápadem na dárek, např. ke svatbě, výročí nebo narozeninám. Příbory však nejsou stejné - jak se často říká při porovnávání téměř totožného sortimentu, ale z hlediska kvality. Pokud jde o příbory, kvalita je zdaleka nejdůležitější. Jak ji lze ověřit? Zde jsou základní body, které by měl splňovat vynikající příbor jako dárek pro blízké:
- designová univerzálnost - jako dárek se nejlépe osvědčí jemné a delikátní vzory. Dobře zde funguje minimalismus a jednoduchost. Tento typ příborů se hodí do každého interiéru, pro každodenní i slavnostní příležitosti. Jsou elegantní ve své jednoduchosti a krásně doplní každé prostírání;
- správné proporce a dokonalá vyváženost - značkové příbory od výrobců, kteří jsou známí již mnoho a mnoho let, tyto faktory zaručují - často je značka dokonce podporuje tzv. věčnou zárukou;
- pevná hmotnost - příbory nesmí být příliš lehké ani těžké; jejich hmotnost musí svědčit o pevnosti zpracování a kvalitě materiálu. Měly by se také pohodlně používat;
- odpovídající certifikace, aby splňovaly platné evropské normy;
- kvalita nerezové oceli;
- vhodné pro mytí v myčce a odolné proti jakémukoli poškození, poškrábání, ohnutí.
Příbory do myčky nádobí? Co znamenají údaje o oceli typu 18/10?
Při výběru příborů se vyplatí věnovat pozornost označení typu nerezové oceli. Právě kvalita této oceli určuje odolnost příboru proti korozi, mechanickému poškození, poškrábání a mikropoškození po každodenním používání v myčce nádobí. Příbory vhodné pro mytí v myčce nádobí musí mít vždy toto označení mechanického schválení. Kromě toho vybírejte příbory z nerezové oceli zn: 18/10 , vysoce leštěný. Toto označení udává obsah chromu a niklu v oceli. První číslo 18 je obsah prvního prvku. Chrom v minimálním množství 10,5 % je zárukou odolnosti a pevnosti. Číslo 10 naopak představuje nikl, který je zodpovědný za magnetismus nebo odolnost proti korozi. Hladina 10 zaručuje velmi dobrou ochranu proti korozi a také dává oceli vizuální výhodu: je jasnější a s elegantnějším leskem.
Jak správně uspořádat příbory. Několik pravidel pro prostírání stolu
Prostírání stolu je vizitkou nás samých, proto se vyplatí dbát na jeho estetiku a dodržovat všechna pravidla sovoir vivre. Navzdory zdání se samotné aranžování příborů může pro mnohé z nás ukázat jako problematické. Je vhodné řídit se jednoduchými pokyny uvedenými níže:
- uspořádejte příbory podle pořadí pokrmů. Nejdále od talířů umístěte příbory pro jídlo, které se podává jako první (tj. předkrm);
- vidličku umístěte vlevo od talíře a nůž vpravo (vždy ostřím směrem k talíři), následně lžíci ve vzdálenosti přibližně 3 cm od nože;
- lžíci a dezertní vidličku umístěte vždy těsně nad talíř (vidlička vlevo a lžíce naproti ní vpravo);
- při podávání ryb jako hlavního chodu: tradiční příbor nahradíme příborem určeným pro ryby: vidličkou se třemi hroty a dělicím nožem připomínajícím miniaturní dortovou stěrku.
V našem obchodě s domácími potřebami si prohlédněte také: šálky, hrnky, talíře, jídelní soupravy, nádobí, pánve, hrnce.