K čemu se používají salátové mísy?
Salaterky byly vynalezeny ve Francii. Jejich polský název pochází z francouzského výrazu "saladier", což znamená salát. Původně se vyráběly ze dřeva nebo kovu, od 18. století také z porcelánu. V 19. století si získaly oblibu skleněné salátové mísy a po rozšíření plastů ve 20. století také z plastu. Jak název napovídá, používají se k servírování salátů, díky čemuž tato nenápadná mísa vypadá nápadně na každém stole.
Jak vybrat dobrou mísu na salát?
Při nákupu tohoto kusu nádobí je třeba zvážit několik důležitých věcí:
- Velikost salátové mísy by měla odpovídat počtu osob, kterým budete salát servírovat - můžete na stůl umístit jednu větší mísu nebo rozdělit porce salátu do menších salátových misek a umístit je na několik míst na dlouhém stole.
- Věnujte pozornost materiálu použitému při výrobě. Kvalitní porcelánové salátové mísy vypadají vždy působivě, ale jsouzevšech dostupnýchvýrobkůnejdražší.Vynikající jsou skleněné misky,kteréjsou průhledné a odhalují pokrm uvnitř. Můžeme se rozhodnout pro plastové, lehkésalátové mísy,ale také pro kovové nádobí,které se může špatně přenášet, jakmile je salát uvnitř.
- Zvažte design nádobí, který by měl dobře ladit s ostatním nádobím.
- Dobré salátové mísy by se měly snadno čistit. Proto věnujte pozornost tomu, zda je na štítku uvedeno, že je lze mýt v myčce. Ušetříte tak čas i peníze.
- Vyplatí se vsadit na výrobky uznávaných značek, jako jsou salátové mísy Lubiana, které se vyznačují výjimečným designem a vysokou odolností.
Co servírovat v salátové míse?
Salátové mísy jsou považovány za jeden z nejuniverzálnějších kusů nádobí. Jsou ideální k servírování nejen salátů, ale i dalších pokrmů:
- Skvěle fungují jako salátová mísa na polévku - takové nádobí by ovšem mělo být přiměřeně menší, například o objemu 330 až 400mililitrů,aby se do něj vešla jedna porce pokrmu .
- Salátové mísy na nožičkách se skvěle hodí k vystavení luxusních pochutin, jako jsou želé s ovocem nebo dezerty k nabírání, například panna cotta.
- Jsou vhodné také k servírování hlavních jídel na bázi těstovin - špaget smíchaných s boloňskou omáčkou, penne s liškami nebo těstovin tagiatelle s krevetami. Taková mísa by však měla být přiměřeně větší a vyšší, aby se do ní vešel pokrm pro více osob a zároveň při nabírání porcí na talíř nepoprýskala stůl.
- Velké i malé salátové mísy jsou ideální pro podávání sladkých i slaných pochutin. Pokud očekáváte větší počet hostů, můžete malé misky použít k servírování krekrů, čokoládových kuliček nebo baget. Velké slánky se dobře uplatní při promítání s přáteli, kdy připravíte větší množství popcornu.
Podívejte se na další dostupné produkty: